Sparen als de spaarrente bij banken laag is
Soms is de spaarrente bij banken voor langere tijd uitzonderlijk laag. Dat is vervelend voor spaarders. De koopkracht van het spaargeld kan zelfs dalen als de inflatie hoger is dan de rente. Dit roept allerlei vragen op over hoe u het beste met uw geld kan omgaan. En natuurlijk ook de vraag hoe het kan dat de rente zo laag is.
Waarom is de rente zo laag?
De lage spaarrente roept allerlei vragen op. Veel mensen vinden het onrechtvaardig dat banken zo'n lage rente vergoeden op de spaarrekening van hun klanten. Terwijl de banken zelf tijdens de financiële crisis van 2008 door de overheid (en dus de belastingbetaler) van de ondergang zijn gered. Sommigen denken dat banken samenspannen om de rente laag te houden. Maar zijn het wel de banken die het niveau van de rente bepalen? Als u het beloop van de rente over langere periode beschouwd valt op dat de rente sinds eind jaren zeventig gestaag is gedaald. Wat zijn de
verklaringen voor de lage rente?
Heeft sparen bij de bank nog zin?
Als de rente heel laag is kunt u zich afvragen of sparen nog wel zin heeft. Welke
alternatieven voor een spaarrekening zijn er? Is het bijvoorbeeld
verstandig om het geld voor langere tijd vast te zetten op een deposito? Om te bepalen wat u met uw geld moet of kunt doen moet u de voordelen en nadelen van alle alternatieven goed tegen elkaar afwegen. En niet alleen dat. U moet ook goed bij uzelf nagaan wat uw voorkeuren zijn en u afvragen waarvoor u geld voor de toekomst wilt bewaren. De antwoorden hierop kunt u alleen zelf geven, maar een aantal artikelen in deze special kunnen u inzicht geven in de afwegingen die u kunt maken.