Deeconoom » Specials » Vitaminen

Levert gezonde voeding meestal voldoende vitaminen?

Levert gezonde voeding meestal voldoende vitaminen? Het woord vitamine is opgebouwd uit het Latijnse woord vita (leven) en het Engelse amine. Dat laatste is een soort chemische verbinding. Vitaminen zijn noodzakelijke stoffen om uw lichaam gezond te houden, maar uw lichaam kan ze niet zelf aanmaken. Met verse groenten en fruit kunt u in principe voldoende vitaminen binnen krijgen. In sommige gevallen kunt u bij een dreigend te kort supplementen gebruiken. Maar overdosering leidt doorgaans niet tot een betere gezondheid en soms zelfs tot een gezondheidsrisico. Welke bevolkingsgroep loopt risico op een tekort aan bepaalde vitamine? En wanneer is het nuttig om vitaminesupplementen te gebruiken naast gezonde voeding?

Wat zijn vitaminen?

Vitaminen zijn onmisbare voedingsstoffen die uw lichaam niet of niet in voldoende mate zelf kan maken. Daarom moet u vitaminen via de voeding innemen. Soms kan een voedingssupplement soelaas bieden. Vitaminen zijn actief op het niveau van de cellen, de bouwstenen van het menselijk lichaam. Ze fungeren als co-enzym, een molecuul dat nodig is voor een enzym om zijn functie te vervullen. Enzymen op hun beurt zorgen voor een chemische reactie in of buiten de cel.

Verschillende soorten vitaminen

Er zijn dertien stoffen met de naam vitamine. Eén groep vitaminen is oplosbaar in water:
  • Vitamine B, een groep van acht verschillende vitaminen:
    • Vitamine B1 (thiamine),
    • Vitamine B2 (riboflavine),
    • Vitamine B3 (niacine),
    • Vitamine B5 (pantotheenzuur),
    • Vitamine B6,
    • Vitamine B8 (biotine),
    • Vitamine B11 (foliumzuur) en
    • Vitamine B12
  • Vitamine C

Een andere groep vitaminen is oplosbaar in vet:

Voeding en voedingssupplementen

Als u gezond en gevarieerd eet, volgens de schijf van vijf, kunt u in principe voldoende vitaminen binnen krijgen. Het gaat dan met name om verse groenten en fruit, maar ook aardappels, granen, noten, zuivel en vlees bevatten vitaminen. Toch kunt u door bepaalde omstandigheden een tekort aan vitaminen oplopen. Dat kan zich uiten in allerlei lichamelijke klachten. Dan kan een voedingssupplement helpen. Maar overdrijf hier niet mee. Hou de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan die door de gezondheidsraad is vastgesteld. Ten eerste omdat een overdosis van sommige vitaminen tot lichamelijke klachten en gezondheidsrisico's kan leiden. Ten tweede omdat de vermeende positieve gezondheidseffecten, bijvoorbeeld tegen kanker, niet of onvoldoende door wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld. Alleen bij sommige vitaminen is een positief effect gevonden van de inname van een extra hoeveelheid ter preventie van een ziekte of aandoening.
Vitamine B11: groenten en fruit voor voldoende foliumzuur

Vitamine B11: groenten en fruit voor voldoende foliumzuur

Foliumzuur is een onmisbare vitamine uit het B-complex. Het speelt een grote rol bij de groei van cellen en de weefselvorming, vooral tijdens de zwangerschap. Foliumzuur zit vooral in groene bladgroen…
Vitamine C voor weerstand en herstel van fanatieke sporters

Vitamine C voor weerstand en herstel van fanatieke sporters

Vitamine C is misschien wel de meest bekende vitamine. Terecht, want het heeft een aantal tot de verbeelding sprekende eigenschappen die de lichamelijke gezondheid bevorderen. Zo versterkt vitamine C…
Vitamine D, calcium, zonlicht en vis voor heel sterke botten

Vitamine D, calcium, zonlicht en vis voor heel sterke botten

Vitamine D is een essentiële voedingsstof voor sterke botten. In Nederland kan je een tekort aan vitamine D oplopen in de winter en in het voorjaar. Dan is de intensiteit van het zonlicht te zwak om v…
Gepubliceerd door Deeconoom op 07-09-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties